Finiš Trkačke lige Somaraton za 2023. godinu.

  

            Trkačka liga Somaraton se približava svom kraju za sezonu 2023. godine. Tokom ove godine održano je 45. kola lige i istrčano više od  4.000 kilometara. Subotnju trku na pet kilometara na šetalištu pored Velikog Bačkog Kanala tokom 2023. godine, bar jednom, je istrčalo 62 trkača. Ligu su pored somaratonaca trčali i triatlonci, biciklisti, fudbaleri i drugi.

            Šampion Trkačke Lige Somaraton za sezonu 2023. godine je Josip Major koji je na taj način odbranio pobedničku titulu od prethodne sezone i tako zadržao veliki prenosni pehar lige u svom ‘’vlasništvu’’. Vicešampion za ovu godinu je Branislav Katić koji je držao ritam za Josipom tokom cele godine te ga je svega stotinjak bodova delilo od šampionske pozicije. Treće mesto u muškoj konkurenciji pripada Srđanu Sajloviću koji je istrčao najviše kola ove godine i tako postao najredovniji ‘’ligaš’’ u 2023. godini.

            Kod dama apsolutno dominantna ove godine bila je Biljana Vezmar, koja je je ostvarila najveći broj istrčanih kola u ženskoj konkurenciji. Biljana će tako postati po prvi put šampionka Trkačke lige Somaraton i godinu dana ‘’vlasnica’’ velikog prenosnog pehara Lige. Drugo mesto u 2023. godini pripalo je Danici Grujić Firanj koje ja takođe pokazala veliku upornost i stalnost tokom cele godine. Treće mesto izborila je Mirjana Došen jedna od bivših šampionki lige.

            Za osam godina koliko se redovno svake subote održava Trkačka liga Somaraton istrčano je ukupno 33.665 kilometara, a više od 200 trkača uzelo je učešće u ovom popularnom lokalnom takmičenju. Rekord lige u vremenu od 16 minuta i 38 sekundi istrčao je Nikola Boca, dok je najbrža dama Tijana Kabić sa vremenom 19 minuta i 41 sekunda.

            Trkača liga Somaraton je u 2023. godini podržana je od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

            Nakon mesec dana pauze krajem januara kreće nova sezona lige za 2024. godinu te pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže svake subote na ligaških pet kilometara što je dostupna dužina za svakog ko želi da se pokrene i oseti energiju Somaratona i to u svom ritmu.