24. Novosadski maraton, 16.10.2016.                      

U nedelju 16. oktobra održan je 24. Novosadski maraton koji se trčao centralnim ulicama Novog Sada. Uprkos jakoj kiši koja je počela padati nesposredo pred start trke hiljadu trkača je startovalo na maratonskoj distanci kao i na trkama na 33, 25 i 10 kilometara. Pobednici ovogodišnjeg maratona bili su Siniša Radivojević iz Beograda u muškoj konkurenciji i Mariana Čegar Lukić iz Apatina u ženskoj konkurenciji.

Članovi Atletsko rekreativnog kluba ’’Somaraton’’ iz Sombora su ponovo bili među brojnijim klubovima na ovom takmičenju. Čak osam somaratonaca je uspešno istrčalo 42 kilometra, a najbrži među njima bio je Josip Major koji je istrčao svoj novi lični rekord u maratonu u vremenu 2 sata 56 minuta 16 sec. i zauzeo odlično peto mesto u ukupnom plasmanu. Odlična vremena i nove lične rekorde postigli su i Petar Šuša, Lazar Rišar,  Zorica Kulić i Boško Jerković. Maraton su istrčali još i Jakša Zeković, Tijana Odobašić i Arpad Šarkezi koji je u Novom Sadu istrčao svoj deseti jubilrani maraton i to šesdesetdevetoj godini života!

Distancu od deset kilometara su istrčali Ilija Zvekanov, Aleksandar Krneta, Andres Swart, Atila Sič, Snežana Radović i Maja Bodrožić.

Ovog vikenda članica ARK Somaraton nastupala je na veoma zahtevne brdske trke. U Subotu učestvovala je na SkyRace, trku duga 22 km sa 2169m uspona. Start iz Niške Banje, do najvišeg vrha na Suvoj planini, Trem, na 1810 metara nadmorske visine. Dejana je trku dugu zavrsila za 5h 40min 11sec! 

Posle subotnje, poprilično teške trke, u nedelju se oprobala još jednu planinsku trku u okviru 7. kola treking lige Srbije na Kucajskim planinama kod Paraćina. Ovu planinsku trku dugu 32,4 km sa 1.600 metara uspona Dejana je završila za 5h 27min 15sek i na taj način zauzela 2. mesto u ženskoj konkurenciji na najdužoj stazi!