Somaraton obeležio 13. godinu postojanja - 11.03.2023.    

U subotu 11. marta 2023. godine u Somboru je svečanom Skupštinom obeležena 13. godina od osnivanja Atletsko rekreativnog kluba ‘’Somaraton’’ Sombor.  U kratkom osvrtu na prethodnu godinu zaključeno je da je 2022. godina bila jedna od najuspešnijh za prvi dugoprugaški klub u gradu. Pre svega je bila uspešna u takmičarskom delu jer su takmičari na tri državna prvenstva osvajali medalja. Seriju je započeo Atila Sič, koji je bio bronzani u ultramaratonu na 50 kilometara na Paliću, a nakon toga sledi jedna od najznačajnijih medalja, ako ne i najvažnija, a to je titula prvakinje Srbije u maratonu koju je istrčala Tijana Kabic i dalje akutelna šampionka Srbije u najtežoj atletskoj disciplini. Potom je osvojena i ekipna bronza devojaka u krosu koju su istrčale Tijana Kabić, Damajna Perenčević i Zorica Kulić. 

Prošle godine je na velika vrata, uz podršku grada, vraćen Somborski polumaraton na trkačku scenu. Nova trasa najstarije ulične trke, trkački grad kao i pregršt dobrih rezulata učinli su trku najlepšom promocijom našeg grada. Održana je posle pauze od dve godine i trka ‘’Dame trče’’ koja je rezervisana samo za pripadnice lepšeg pola.

Trkačka liga Somaraton postala je tradicija gde svake subote imamo pravu malu trku na 5 kilometara na kojoj je redovno od 20 do 30 trkača. 

Kraj uspešne  godine je svakako obeležio zajednički put u Ljubljanu na maraton kada je tridesetak  Somaratonaca provelo je zajednički sportski vikend.

Na svečanoj Skupštini dodeljene su i nagrade najboljima i najzapaženijima. Specijalnuplaketu ‘’Puž’’ koja se dodeljuje za promociju i unapređenje rekreativnog trčanja za 2022. godinu dobio je Stevan Žižić, novinar TV Sombor za praćenje klupskih aktivnosti i objektivno izveštavanje što u mnogome doprinosi tome da više ljudi može da vidi šta sve Somaraton realizuje od svojih programa.

Plaketu za izuzetan sportski podvig u 2022. godini dobila je Zorica Milutin Gradinac, Triatlon klub Sprint Sombor za svoj prvi završeni ‘’Ironman’’ čime je postala prva žena iz Sombora koja je uspela da savlada ovu izuzetno zahtevnu disciplinu.

Plaketa za najuspešnijeg takmičara Somaratona za 2022. godinu pripala je Tijani Kabić, prvakinji Srbije u maratonu za 2022. godinu i bronzanoj u krosu u pethodnoj godini.

Plaketu za prvi maraton istrčan u 2022. godini dobili su Atila Sič, Jelena Perenčević, Damir Milankov i Vladimir Kesegić, dok su diplome za prvi polumaraton istrčan u 2022. godini pripale Branislavu Katiću, Ani Pešić, Mirjani Došen, Aleksandru Martinoviću, Lazaru Sankoviću, Zoranu Markoviću i Predragu Škoriću.

Veliki prenosni pehar Trkačke lige Somaraton za 2022. godinu pripao je šampionima lige Josipu Majoru i Ani Pešić, a takođe su nagrađeni i po prvih deset u muškoj i ženskoj konkurenciji Dejan Nikolić, Dejan Hrkalović, Zoran Nikolić, Nenad Đorđević, Srđan Sajlović, Miroslav Liščević, Arpad Šarkezi, Đorđe Munjas, Damir Marković, Mirjana Došen, Ana Pagač, Ivana Šokac, Danica Grujić Firanj, Biljana Vezmar, Sanja Vojvodić, Ana Pešić, Jelena Perenčević, Snežana Radović i Tijana Odobašić.

Godišnjici kluba prisustovala je i Antonija Nađ Kosanović, članica gradskog veća za sport, omladinu i zdravstvo.