headerimg006
headerimg007
headerimg009
headerimg011
headerimg012
headerimg013
 

1. SERBIA MARATON, Novi Beograd 03.11.2019. godine. Prvenstvo Balkana u maratonu, Prvenstvo Srbije u maratonu. Trke na 42 km195 m, 21,097 km i 5 km. Prijave: https://trka.rs/event/119/ 


Somaratonci na ultramaratonskim izazovima ! 01.-.02.06.2019.

Na Paliću je u nedelju održano prvenstvo Srbije u ultramratonskom trčanju na 50 kilometara. Učesnici prvenstva bili su i članovi Atletsko rekreativnog kluba ’’Somaraton’’ Milan Kovačić koji je zauzeo peto mesto kao i Atila Sič koji je uspešno istrčao 50 kilometara te grad Sombor dobio i zvanično dva nova ultramratonska trkača.

Takođe prvogvikenda u junu mesecu u organizaciji ‘’Skyrunning asocijacije Srbije’’, održana je  sedma po redu ultra trail trka Stara Planina – Ultra kleka. Održane su trke na 36, 57, 94 i 130 kilometara. ARK Somaraton je na ovom istinskom poduhvatu imao sedam predstavnika. Na stazi od 57 km učestvovao je Đorđe Sladaković dok su stazu od 36 km uspešno savladali : Josip Major, Aleksandar Krneta, Renata Štajner, Ljubica Vojnović, Jelena Stanimirović I Marina Brbaklić Tepavac.

40. Somborski polumaraton, 19.05.2019.

Više od hiljadu finišera na 40. Somborskom polumaratonu!

Milan Mitrović prvak države u polumaratonu i šampion Somborskog polumaratona!

Tijana Kabić, Somaraton treća na prvenstvu države u polumaratonu za 2019!

U nedelju 19. maja održan je jubilarni 40. Somborski polumaraton  koji je ujedno bio i prvenstvo države u polumaratonu. Ovogdišnje izdanje najstarije ulične trke izazvalo je oduševeljnje učesnika i gledalaca ovog pravog trkačkog spektakla. Grad Sombor je ceo vikend bio gost velikom broju trkača iz više od deset država sa celog Evropskog kontinenta. Kroz ciljnu ravninu protrčalo je 1.014 trkača u trkama na 21 kilometar, 7 kilometara i trci štafeta 3 x 7 kilometara.

Pobednik Somborskog polumaratona i prvak Republike Srbije u polumaratonu za 2019. godinu je Milan Mitrović iz Atletskog kluba ‘’Mladost’’ Užice u vremenu 1 sat i 12 minuta dok je minut kasnije u cilj utrčao Velimir Bojović Atletski klub ‘’Čajetina’’, a bronza je pripala Milošu Dajeviću iz Atletskog kluba ‘’Cerski junaci’’. Prošlogodišnji šampion Somborsog polumaratona Aleksandar Adžić plasirao se na četvrto mesto, odnoso treće mesto na prvenstvu Srbije u polumaratonu.

U ženskoj konkurenciji prvakinja države u polumaratonu za 2019. godinu i pobednica Somborskog polumaratona je Katarina Pohlod Atletski klub ‘’Fruška gora’’, drugo mesto istrčala je Biljana Kiradžijeva Atletski klub ‘’Zrenjanin’’, dok je treća na Somborskom polumaratonu i treća dama u polumaratonu u Republici Srbiji za 2019. godinu Tijana Kabić, Atletsko rekreativni klub ‘’Somaraton’’ Sombor!

Kompanija Somboled pobrinula se da maratonci nadoknade energiju, obezbedivši brzo okrepljenje uz Dukat proizvode, dok su najbrži učesnici „Dukat Sport trke“ na 7km nagrađeni specijalnim paketima. „Somborski polumaraton i kompanija Somboled deo su tradicije grada Sombora i zato nam je veliko zadovoljstvo što smo i ove godine u prilici da podržimo jednu ovakvu manifestaciju. Sa Somborskim polumaratonom delimo i vrednosti kao što su aktivan način života i zdrava ishrana i zato nam je veoma drago što smo deo ovog događaja, koji te vrednosti promoviše na najbolji način“, poručili su iz kompanije Somboled. Pobednici trke na 7 kilometara bili su Staša Đorđević i Igor Đurašijević.


5. Banjalučki polumaraton

12.05.2019. održano je peto izdanje Banjalučkog polumaratona,  koja je u organizaciji TRK Banjaluka u dva dana okupila različite dobne grupe na svojih pet trka (polumaraton, štafetni polumaraton, trka na 10 km,  Fan Run, Bambini trka za najmlađe).

Sportsku manifestaciju otvorila je Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.  Pobednik na  glavnoj trci 21,1 km.  u muškoj konkurenciji  je  Srđan Samardžić a kod dama trijumfovala Teodora Simović.

Grad Sombor je imao osam predstavnika, članova  Atletsko rekreativnog kluba  Somaraton na ovom velikom i značajnom takmičenju. Polumaratonsku trku uspešno su istrčali Ljubica Vojnović, Jelena Stanimirović, Milica Stojšič, Milan Kovačić, Đorđe Sladaković, Aleksandar Krneta, Đorđe Vučković i Željko Graovac.

Milan Kovačić je takođe učestvovao na ovoj sportskoj manifestaciji kao član organizacije.


Bečejska desetka - Trke na 5 i 10 km. - 20.04.2019.       

U organizaciji AK Bečej u subotu 20. aprila u Bečeju je održano treće izdanje trke „Bečejska desetka“ koje je privuklo skoro trista trkača koji su se takmičili u trkama na 5 i 10 kilometara. Ulicama Bečeja i na prelepoj stazi kraj Tise trčali su i članovi ARK „Somaraton“ iz Sombora koji su bili i ovoga puta uspešni, jer su naše članice kluba ostvarile zapažene rezultate.

U ženskoj konkurenciji na trci od 5 km Zorica Kulić je zauzela treće mesto, a odmah iza u cilj je ušla naša Bojana Marić kao četvrta.
Na glavnoj trci od 10 km najuspešnije su bile članice našeg Somaratona Mirjana Došen i Danica Grujić Firanj koje su zauzele prva mesta u svojim ženskim kategorijama.
Desetku su istrčali i Snežana Radović, Jelena Stanimirović, Tijana Odobašić, Tamara Rnjak, Milan Kovačić, Lazar Rišar, Zoran Nikolić, Đorđe Rackov, Željko Graovac i Arpad Šarkezi.


32. Beogradski maraton, 14.04.2019.   >>> Rezultati                   

U nedelju 14. aprila 2019. godine održan je 32. Beogradski maraton koji je ove godine okupio rekordnih 8.000 učesnika maratonske i polumaratonske trke. Vremenske prilike su bile pogodne za trkče što je uticalo i na novi rekord staze koji su postavili trkači iz Kenije koji su bili apsolutni pobednici ovogodišnje trke.

             Članovi atletsko rekreativnog kluba ''Somaraton'' iz Sombora ove godine su u najvećem broju do sad nastupili na Beogradskom maratonu jer je tridesetak somaratonaca istrčalo polumaraton ili maraton.

             Pobednici za grad Sombor i Ark ''Somaraton'' bili su naši sugrađani koji su istrčali svojih prvih 42.195 metara i postali i zvanično maratonci na 32. Beogradskom maratonu: Ivana Šokac, Kristina Gudelj, Sandra Menz, Sanja Milošević, Dragan Kasap, Danijel Šokac, Bojana Marić i Milutin Zorica Gradinac. Maratonsku distancu su još istrčali i Fridrih Balint, Suzana Filipović, Milan Kovačić, Damir Šolajić, Nenad Glušac, Vladimir Bulaić, Nedeljko Katić, Lazar Rišar, Andrej Katatić, Mirko Erdelji i Damir Marković.

             Polumaratonsku dužinu od 21.095 metara istrčali su Miloš Kesić u vremenu 1 sat i 22 minuta i odličnim 22. mestom od pet hiljada finišera, Tamara Rnjak, Tijana Odobašić, Đorđe Munjas, Darko Petrović, Zoran Nikolić, Miloš Stambolija, Miroslav Liščević, Atila Sič, Slobodan Dragić, Arpad Šarkezi, Biljana Vezmar, Maja Bodrožić, Aleksandar Krneta, Đorđe Vučković, Milica Stojšić, Ana Kasap, Šuša Petar.

             U nedelju je održan i polumaraton u Rijeci na kojem je trku od 10 kilometara istrčao somaratonac Bogadan Nikolić.


Trkački vikend Somaratonaca - Osijek, 06.04.2019.        

Trkački vikend započeo je u subotu na 15. Osiječkom polumaratonu koji je okupio rekordnih 1200 trkača i potvrdio visok renome koji ima ova trka. Pobede su su kao i prošle godine izvojevali trkači iz Republike Mađarske.

Članovi Atletsko rekreativnog kluba Somaraton iz Sombora su i ove godine bili i brojni i uspešni na polumaratonu u Osijeku. Danica Grujić Firanj je kao najstarija učesnica trka na 5 kilometara dobila posebno priznanje, dok je Milan Kovačić kao član novosadsko – somborske štafete istrčao odlično treće mesto u konkurenciji štafeta. Somaraton je u konkurenciji štafeta imao dve ženske ekipe u sastavu Jelena Stanimirović, Renata Štajner i Ljubica Vojnović i druga štafeta Marija Vuković, Danica Galić i Nataša Raić Sič.
Glavnu polumaratonsku distancu u duži od 21 kilometra u Osijeku su istrčali Zoran Nikolić sa novim ličnim rekordom, Arpad Šarkezi koji je bio i prvi u svojoj starosnoj kategoriji, Biljana Vezmar, Maja Bodrožić, Ljerka Vukmirović, Slobodan Dragić.
Polumaraton u Pragu koji spada u vodeće u Evropi istrčala je somaratonka Tijana Kabić koja je u konkurenciji 7000 trkačica zauzela 37. mesto u generalnom plasmanu i 7. u svojoj starosnoj kategoriji.
Tradicionalni Ostroški polumaraton istrčali su ove godine članovi Somaratona Lazar Rišar i Tijana Odobašić, dok su polumaraton u Baji u Mađarskoj istrčali Đorđe Vučković i Fridrih Balint čime je završena bogata trkačka subota.
U nedelju je održan treći polumaraton u Kovačici, a uprkos jakom vetru članice somaratona su bile veoma uspešne te je Zorica Kulić istrčala treće mesto u generalnom plasmanu u ženskoj konkurenciji, Suzana Filipović je bila druga u svojoj starosnoj kategoriji, dok je Bojana Marić bila treća u generalnom plasmanu na distanci od 10 kilometra. Ciljnu liniju trke u Kovačici prešli su i Đorđe Munjas, Bogdan Nikolić i Srđan Buzadžić.