headerimg006
headerimg007
headerimg009
headerimg011
headerimg012
headerimg013
headerimg1
headerimg2
headerimg3
headerimg4
headerimg5
headerimg6
headerimg7

Uvek zajedno Crveni Krst i Somaraton!

Prva ekipa Somaratonaca kao podrška volonterskim timovima Crvenog Krsta!

Molimo i dalje somaratonce da se jave i pridruže kolegama trkačima!
Crveni krst Grada Sombora oformio je Volonterski centar za podršku licima starijim od 60 godina, u cilju smanjenja rizika od zaraze korona virusom. Ukoliko vam je ovakva vrsta podrške potrebna, pozovite Crveni krst Sombor na brojeve telefona: 060/505-39-34 ili 064/069-82-47. Preko 140 volontera ovog Centra trenutno pokrivaju potrebe starijih stanovnika grada Sombora, kao i svih naseljenih mesta. Poziv za nove volontere uvek je otvoren, te ako imate volju i malo slobodnog vremena, možete im se pridružiti pozivom na broj 025/412-737 ili doći lično u prostorije Crvenog krsta, u ulicu Apatinski put, broj 19.

 

Novi termin Manifestacije je 30. - 31. maj 2020 godine.

>>> Kompletne informacije


Novi termin Beogradskog maratona je 18.10.2020.

>>> Kompletne informacije


Trka Nade - Beograd 09.05.2020.

>>> Kompletne informacije 

“Somaratonci” aktivni i za vreme pandemije korona virusa.

Trening u uslovima izolacije.


Javna tribina - KAKO POBEDITI SEBE & ISTRČATI MARATON   

Simana Matković

U organizaciji Atletsko rekreativnog kluba „Somaraton“ održano je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“. U jednoj od sala Centra za stručno usavršavanje Sombor (zgrada Preparandije) pred dvadesetak ljubitelja trčanja svoja iskustva i saznanja podelili su Damir Marković, predsednik ARK „Somaraton“, Josip Major, trener ARK „Somaraton“, Tijana Kabić, najuspešnija somborska maratonka i Novosađanin Aleksandar Radukin, član Organizacionog odbora „Fruškogorskog maratona“ i PSD „Železničar“ Novi Sad.

Kao domaćin, ispred Centra za stručno usavršavanje Sombor, prisutne organizatore i njihove goste pozdravio je Milan Stakić, direktor Centra.

U septembru prošle godine smo počeli sa obukama. Do sada je kroz obuke prošlo 550 zaposlenih. Drago mi je što ste večeras kod nas i što ste odabrali naš prostor za održavanje predavanja i uvek ste ovde dobrodošli – rekao je M. Stakić.

Članica „Somaratona“ Bojana Marić predstavila je govornike i naglasila da je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“ prva aktivnost ovakvog tipa, kojih će biti još u budućnosti.

Prvi je o svojim iskustava najteže atletske discipline govorio maratonac, ultramaratonac i predsednik kluba Damir Marković.

Maraton je psihički i fizički izazov. Uvek. Nemojte se nikada, nikada zaletati. Nađite neki svoj ritam, „štrikajte“. Ako želite da vijate neki bolji rezultat, onda tek posle 21 kilometara malo ubrzajte. U maratonu nema iznenađenja – koliko ste trenirali, takve ćete rezultate i imati. Slušajte svoje telo. Morate mu dati vremena da se odmori. Maraton je kao šah, ozbiljna i velika igra, a jako su važni prvi potezi ... – saveti su Damira Markovića.

Novi trener „Somaratona“, Josip Major govorio je o treninzima, ličnim iskustvima sa staze i sa povredama. Major je istakao da je redovnost treniranja najvažnija, da početnik treba da trenira svaki drugi dan, a tek posle tri meseca može da kaže da ima neki nivo forme.

Kao većina početnika, na početku svoje trkačke karijere pravila sam previše trka. Počela sam da aktivno trčim 2015. godine, a dve godine kasnije sam shvatila da napredak nije linearan. Sada mi nije važno postolje, već lični rekordi. Nemam vremena da trčim biše od dva maratona godišnje, jer trčim na rezultat – sa prisutnima je podelila Tijana Kabić.

Svoje savete dao je i gost iz Novog Sada, kojem je na kraju predavanja bilo upućeno i najviše pitanja.

Maraton završava glava, dok polumaraton može da istrči skoro svako. Dok trčim pravim mikrociljeve, odnosno smišljam sledeći cilj. Kada ne trčim počnem psiho-fizički loše da se osećam. Da biste sprečili povrede, jako je bitna oprema, jer nema lošeg vremena, samo loše „opreme“ na nogama. Oprema za trčanje je postala investicija, ali ona može donekle da spreči povrede, a vrlo važno je da je adekvatna i odgovarajuća za osobu lično – rekao je između ostalog Aleksandar Radukin.


Somaratonci nastavljaju osvajanja pobedničkih postolja !

            Trkački vikend započeo je u Gradšici u Republici Srpskoj na polumaratonu koji je održan po četvriti put. Članica Ark ''Somaraton'' iz Sombora Vesna Bjelan istrčala je šesto mesto u ženskom plasmanu i prvo mesto u svojoj starosnoj kategoriji. Isti dan ali u Višnjici pored Beograda održano je premijerno izdanje trke ''Čičak trejl'' koja se trčala u dužini od 24 kilometra po veoma teškom terenu koji je predstavljao pravi izazov za trkače. Predstavnik Somaratona na ovoj trci bio je Milan Kovačić koji je uspešno savladao sve prepreke na ovoj stazi i obavio još jedan test pred planinsku trku u Švajacarskoj na kojoj će učestvovati u junu mesecu ove godine.

            U nedelju 08. marta na Srebrnom jezeru održana je polumaratonska trka na 21 kilometar na kojoj je članica Somaratona Suzana Filipović istrčala drugo mesto u svojoj starosnoj kategoriji. Istog dana, ali u Novom Sadu održano je sedmo izdanje Novosadske trke za dečiji osmeh koja je i ovog puta održana u Kameničkom parku gde se okupilo više stotina trkača koji su svojim učešćem podržali ovu manifestaciju. Somaratonka Zorica Kulić istrčala treće mesto u ženskom plasmanu na trasi od četiri kilometra dok je Bojana Marić osvojila četvrto mesto na trasi od 10 kilometra. Uspešan početak sezone na ovoj ni malo lakoj kros trci imali su i Dejan Nikolić, Zoran Nikolić, Mina Bošnjak i njena ćerka Milica.


Somaratonci na trkama širom regiona!

Trkački vikend započeo je u Nišu na zimskom polumaratonu samoprevazilaženja koji je istrčala članica Ark ''Somaraton'' Vesna Crnjanski koja je osvojila prvo mesto u svojoj starosnoj kategoriji. Isti dan ali u Inđiji održan je drugi Inđija trejl na 21 kilometar na veoma zahtevnoj stazi koju je pretrčala somaratonka Marina Brbaklić Tepavac. Iskusni dugoprugaš Nenad Glušac istrčao je još jedan maraton ovog puta na Malti. Kraj trkačkog vikenda obeležilo je tradicionalno 36. po redu izdanje trke Pečuj – Harkanj u Republici Mađarskoj. Trku na 25 kilometara sa konstantnim i ni malo lakim usponom istrčali su Milan Kovačić i Ilija Zveknov i na taj način proverili formu pred pun početak trkačke sezone koja je pred svim članovima somborskog kluba.

            U četvrtak 27. februara u Beogradu je održana Skupština Atletskog saveza Srbije na kojoj je reizabrani predsednik saveza Veselin Jevrosimović predložio da se u Nadzorni odbor ASS imenuje predsednik Ark ''Somaraton'' Damir Marković što je još jedna potvrda dobrog rada somborskog kluba koji će od sada biti deo ovog važnog tela nacionalnog saveza.