headerimg1
headerimg10
headerimg2
headerimg3
headerimg5
headerimg6
headerimg7
headerimg8
headerimg9

     33. Beogradski maraton V - BG

     33. Beogradski maraton V - SO

     28. Novosadski maraton - rez.

     27. Podgori;ki maraton

     24. Crnovrški polumaraton

     Kragujevački polumaraton

    2. Čačanski polumaraton

    XIV Ultramaraton - Palić 

    13. Somborski maraton

    Trka "Mala sveta gora"

    11. NS noćni polumaraton

    41. Somborski polumaraton - Virt.

    7. VPŠ NS trka za dečji osmeh

    Srebrno jezero polumaraton 

    25. Niški zimski maraton

    Golaći trčali na Dorćolu

    3. Zimski noćni polumaraton

 

 

 

1. Kolo treking lige Srbije - Deliblatska Peščara.

TRIJUMF TIJANE KABIĆ NA OTVARANJU SEZONE TREKING LIGE

Trkačka sezona i dalje je pod uticajem epidemije korona virusa te bez mogućnosti održavanja uličnih trka članovi Atletsko rekrativnog kluba ‘’Somaraton’’ iz Sombora nastavljaju da se takmiče u trejl i treking trkama koje se održavaju u planinsko brdskim uslovima ili u predelima sa manjim brojem ljudi i velikom distancom.

U nedelju je održano prvo kolo Treking lige Srbije,ujedno i prvo kolo treking lige Vojvodine. Takmičenje je održano na jezeru Tresetište kod Palića. Trkači su mogli da biraju izmedju trka na 16, 26 i 35 kilometara po teškom peščanom i neravnom  terenu.

Članica ‘’Somaratona’’ Tijana Kabić pobedila je u apsolutnom plasmanu  na 26 kilometara u ženskoj kategoriji. 

Trku na 16 kilometara uspešno su istrčali Zoran Boca, Dragan Kasap, Ivana Šokac, Daniel Šokac, Mina Bošnjak i Petar Šuša

Trku dužine od 26 kilometara uspešno su savladali Miroslav Liščević i Milan Kovačić te završili među prvih 20 finišera na ovoj trasi. 

Sledećeg vikenda somaratonce očekuje nova trejl trka na Fruškoj Gori po takozvanom "Rubenovom krugu".

Da se i u pandemijskim uslovima može istrčati ulična trka potvrdio je novi član Ark ‘’Somaraton’’ Mario Dugandžić koji je u subotu u Bosni i Hercegovini istrčao polumaraton ulicama Mostara i tako imao debi nastup u ‘’dresu’’ Somaratona. 


Čičak trail Višnjica - 07.03.2021.

Trejl trke i podrška za najuspešnije somaratonce označila početak nove sezone

            Početak sezone 2021. godine, kao uostalom i celu prošlu godinu, obeležila je pandemija korona virusa tako da i dalje ne postoje uslovi za održavanje uličnih trka, a određena držvana prvenstva su odložena za drugi deo godine.

            Sa druge strane održavanje trejl (planinskih) trka zbog svojih specifičnosti se nastavlja tako da su članovi Atletsko rekreativnog kluba ''Somaraton'' iz Sombora ovogodišnju sezonu započeli na ''Čičak trejlu'' na Višnjici pored Beorada. Na drugom izdanju ove trejl trke učestvovalo je preko  tri stotine takmičara. Trkači su imali mogućnos da trče jednu od dve trke i to na 12 kilometara sa 400 metara visinske razlike i 23 kilometra sa 800 metara visinske razlike. Somaraton je imao predstavnike na obe trke: kraću distancu su istrčali Danijel Šokac, Jelena Perenčević, Miroslav Liščević, Ivana Šokac kao i Sanja Vojvodić kojoj je ovo bio debi na trejl trkama. Težu i dužu distancu  istrčali su Milica Stojišić , Marina Brbaklić Tepavac i Milan Kovačić Mumba somaratonac sa najviše istrčanih trejl trka.

            Somaraton je uz pomoć Srpskog Atleskog Saveza započeo program podrške svojim najuspešnijim članovima u nabavci nove opreme kao preduslova boljih rezultata. Prva među jednakima koja je dobila podršku iz ovog programa je Bojana Marić, bronzana sa državnog prvnestva u ultramaratonu na 50 kilometara u prošloj godini. Program se nastavlja podrškom za sve ostale članove koji u narednom periodu mogu da očekuju pomoć u nabavci neophodne sportske opreme i uspešnom nastavku sezone.


Podela medalja za istrčani Virtuelni 33. Beogradski maraton - 07.01.2021. g.

Danas, na najradosniji praznik, koji prati niz lepih običaja, i mi smo se „porodično“ okupili kako bi podelili medalje za istrčani Virtuelni 33. Beogradski maraton, koje su baš ovih dana stigle na kućne adrese trkača, kao najlepši poklon za Novu godinu.
Beogradski maraton je najveća sportska manifestacija u Srbiji, i zato smo ponosni što smo bili deo ove priče i dali veliku podršku trčanju i zdravlju u vreme pandemije korona virusa. Sport je preživeo teške trenutke, ali trkački pokret je pokazao svu svoju snagu, vitalnost, energiju i ujedinjenost - da zajedno stižemo do cilja!!! Naših MARATONA!!!!
Naša draga Marija Šarkezi koja nas je pratila, slikala i snimala za vreme trke, a sad nam je podelila medalje maratoncima, koji ovoga puta nisu dobili medalje ispred najlepše zgrade u Beogradu Hotela Moskva, već ispred najlepše zgrade u našem Somboru – zgrade Županije.
Hvala BEOGRADE jedva čekamo da trčimo tvojim stazama u sklopu 34. BG maratona.


Osvrt na Trkačku ligu Somaraton - sezona 2020. godine

''Godina koju su pojeli skakavci''

Sezona je počela sa puno iščekivanja i motiva kod svih ligaša koji tradicionalno početkom godine sebi postavljaju nove ciljeve. Bez obzira kako će se taj put ka njima završiti. Jer biće opet neka nova sezona i novi ciljevi, a najvažnije je da smo mi tu svi. Zajedno. Tako je bilo i tog 18.01.2020. godine kada je startovala nova sezona. ''Idealnih'' -2 stepena celzijusa (što bi rekao naš drug Ilija) okupilo je 30 ligaša na prvom kolu koje donelo i novi sistem bodovanja što je još više ubrzalo ''najluđi cirkus u gradu.''

U prvom kolu svoj debi je imala i Sanja Vojvodić koja će postati poznato lice lige i somaratona, ali i ''bronzana'' na kraju sezone i odličan primer kako se može puno toga samo kad se želi.

Narednih par kola okupljala su i do četrdesetak ligaša uz nove lične rekorde i bonus bodove, a sve kao uvertira u veliko rođendansko kolo koje se održalo 15. februara u čast jubilarne desete godine Somaratona. Sve je uz veliki vatromet i gala veče ostalo somaratoncima u srcima kao motiv za nove trenutke koji slede. U februaru gledali smo ''okršaje'' Joce i Kese koji su davali ritam celoj ligi :

  • ''Snažni, slobodni i neustrašivi
  • jer trčimo jako kad to želimo
  • jer trčimo slobodno bez stega
  • jer se napora i daljina ne bojimo
  • Trčanje je sloboda, put koji sami biramo.
  • Stati na liniju starta je prva i najvažnija pobeda s mi smo tu da te u tome podržimo.

 -    Trkačka Liga Somaraton. '' (Đorđe Munjas, jedna od najava lige)

180. kolo koje se održalo 14. marta okupilo je rekordan broj ligaša, ali i naše prijatelje iz Triatlon kluba ''Sprint'' Sombor. Nažalost epidemija korona virusa koji je poremtio celu planetu, poremetio je i naš mali ligaški svet i liga je do daljneg prekinuta. Odgovorni somaratonci obazrivo su gledali napred, radujući se da nekon novom početku. U tom trenutku nismo znali ni šta, ni kako ni kad. Iz trkačkih staza, Somaraton je postao prvi klub koji je poslao svoje volontere da se još jednom pridruže Crvenom krstu i da pomognu našim najstarijim sugrađanima. Kako nam je u jednoj akciji profesor u penziji rekao...''vi ste sad naši anđeli''.

Posle dva meseca liga je ponovo startovala, somaratonci spremni. Ponovo preobuka iz volonterske u trkačku opremu! ''Premestili'' smo se sa Velikog Bačkog kanala na gradski hipodrom, a u međuvremenu je otkazan i Somborski polumaraton, kažu po prvi put u svojoj dugoj tradiciji. Nastavak lige je doneo pravo osveženje u liku Dejana Nikolića koji je takođe pokazao da se radom sve postiže, a Dejan je iz kola u kolo nizao lične rekorde i sve bolje rezultate.

Vrlo brzo smo bili u mesecu junu u novim Nike dresovima ''lepi ko upisani'', na lugi su nam dolazili gosti iz Kule, Bačke Topole, Leskovca, Požarevca i činili nas ponosnim domaćinima. Somaratonci da bi prekraktili vreme do lige uveli su treninge deonica koje vodi trener Joca Major i tako čuveni trening snage ''stepenice'' koje vodi Milan Kovačić Mumbo el Rambo Antimaterja alijas Roki. Jedno od julskih kola obeležio je još jedan debi ovog puta sa nama je po prvi put bio Davor Petrik, još jedan u nizu DJ-eva sa grbom Somaratona. Sajlović, Nikolići, Šarkezi i naravno Dana Firanj važili su do tad ta najredovnije ligaše.

Ali...ali...opet ta korona koja nam je opet prekinula ligu i u julu. Bez obzira koliko nam teško padalo mislli smo još jednom pre na druge, pa tek onda na nas i naše potrebe.

Za manje od mesec dana već u avgustu nastavljamo dalje! Oh kakva godina, kakva sezona?! Ligu odlično nastavlja nezaustavljivi Deki Nikolić, ali i Dejan Hrkalović i Miroslav LIščević pokazaju odličnu borbenost ove godine. Bez kompromisa. Kod dama Ivana Šokac preuzima vodeću poziciju, ali njena trka sa Sanjom Vojvodić i Danom Firanj potrajaće bukvalo do poslednjim metara sezone!

''32° u subotu, biram Ligu umesto sunčanja jer ten će izbledeti a uspomene sa Lige nikad'' (Đ. Mnunjas, Najava kola) Nažalost taj avgust i ta takva godina biće zapamaćeni po tužnoj vesti da nas je iznenada napsutio naš član Slobodan Miladinović, ljudina i trkačka gromada, a opet tako skroman, tih i nenametljiv. Naša je obaveza da ga se sećamo, da ga spominjemo i pamtimo njegovu podršku kada god bi trčali, a on nas susreo vozeći svoj omiljeni bickl.

Stepenice, deonice, liga to je školski raspored svakog somaratonca tokom tog septembra #2020. Kakva dinamika, kakva želja, povezanost između somaratonaca.

Jesen je donela super kola mladog Nikole Boce koji je svojom mladošću i lakim korakom ispisivao neko nivo lice lige na šta je zasigurno najviše ponosan njegov otac Zoran Boca isto tako legendaran i poznat kao vodeći trendseter lige. Nikako ne treba zaboraviti ili još gore ne pomenuti Bogdana Nikolića (mada kad napišete Nikolić nikada nećete pogrešiti), Srđana Buzadžića, Jelenu Perenčević koji su suština onog što znači liga i svakako prave face ove godine. Sjajni Robert Lalić je sve brži i brži, vratile su nam se i Mirjana Došen, Jelena Čortan, tu nam je svakim kolom nasmejana Mina Bošnjak te smo svi zajedno hrlili jubilarnom 200 - om kolu. No pre toga smo tradicionalno jedno kolo lige održali kod našeg Zokice u Monoštoru, začudo nije se trčalo u pravougaonik, a i domaćin je malo zakasnio jer je morao na sahranu. Zna selo da je Zokica pravi komšija!

Rezultat od 16:38 koji je juče na 200. kolu TLS istrčao mladi talenat Nikola Boca najbolje je vreme u zadnjih pet godina istrčano na ligi tj. zapravo to je najbolje vreme od kad ona postoji odnosno od kada se vode zvanični rezultati.

Spomenusmo pre par redaka da ovaj momak ispisuje istoriju. To će mu biti navika čini mi se, ali i nam da gledamo lakoću sa kojom trči.

Rekord lige svih vremena, svaki treći rezultat je bio lični rekord, gosti iz Apatina i Novog Sada samo su neke od lepih stvari koje su obeležile 200 kolo.

Pa eto tako smo zagazili i u treću ''stotku'' TLS, a to smo obeležili ništa lepše nego sa dva nova debija i to dve dame su prvi put istrčale ligu Tara Kasap i Ana Pešić! Supersjajni Deki Nikolić je konačno spustio ispod 20', a sve je bliži bio i granici od 19'. Pratnja mu se uvek uz dlaku odlično Robi Lalić momak velikog srca. Pred kraj sezone još jedan debi i to Miroslav

Dančulović koji nam se pridružio krajem novembra meseca.

Ponovno pogoršanje situacije i nažalost treći i konačni prekid lige sa 205. kolom koje je trčano 28.11.2020. godine. Nismo mogli više sa epidemijom ma koliko naša volja, srca i energija bili beskonačni.

Tako je stavljena tačka na jednu čudnu godinu koje ćemo se sećati u nekim pričama oko logorske vatre...

Zadnje kolo je preskočio Joca Major i tako ostavio krunu prejakom nadčoveku Srđanu Sajloviću koji je ostao jedini ligaš koji je istrčao sva održana kola u 2020. godini! Bravo!

Istračasmo tako zajedno 4.010 kilometara u toj blesavoj godini.

Kod muškaraca pobednik TLS za 2020. godinu je Joca Major, a kod dama sasvim zasluženo uz brdo promena i neizvesnosti Dana Firanj.

Top 10 dama u 2020. godini su:

1. Danica Grujić Firanj

2. Ivana Šokac

3. Sanja Vojvodić

4. Jelena Perenčević

5. Mirjana Došen

6. Biljana Vezmar

7. Mina Bošnjak

8. Tijana Odobašić

9. Dušanka Kesegić

10. Bojana Marić

 

Top 10 muškaraca u 2020. godini su:

1. Josip Major

2. Dejan Nikolič

3. Srđan Sajlović

4. Zoran Nikolić

5. Miroslav Liščević

6. Bogdan Nikolić

7. Arpad Šarkezi

8. Srđan Buzadžić

9. Dejan Hrkalović

10. Milan Kovačić

 

 

 

   34. Beogradski maraton

   Zrenjaninski maraton

        Unos rezultata

        Plasman 2021. godina

        Plasman 2020. godina

        Plasman 2019. godina.

        10. Najbržih 2020. godina.

 

               

                 Klub 100 maratona