headerimg006
headerimg007
headerimg009
headerimg011
headerimg012
headerimg013

1st Serbia marathon,  Beograd, 17.11.2019.        

Tijana Kabić bronzana na državnom prvenstvu u maratonu !

U nedelju, 11. oktobra, održan je prvi Serbia marathon u organizaciji Atletskog saveza Srbije. Pored maratonske trke na 42 kilometra, održana je i polumaratonska trka na 21 kilometar kao i trka na 5 kilometara. U tri trke učešće je uzelo dve hiljade takmičara koji su trčali po veoma nepovoljnom vremenu uz veoma jaku košavu koja je onemogćila postizanje najboljih vremena. Maratonska trka je ujedno bila i državno odnosno balkansko prvenstvo u najtežoj atletskoj disciplini.

Članica atletsko rekreativnog kluba ‘’Somaraton’’ Sombor Tijana Kabić istrčala je treće mesto na prvenstvu Republike Srbije u maratonu u vremenu 3 sata i 16 minuta i tako krunisala ovu uspešnu sezonu u kojoj je osvojila bronzane medalje u maratonu, odnosno polumaratonu koju je istrčala u Somboru. Učesnik državnog prvenstva u maratonu bio je i Damir Marković koji se plasirao na 11 mesto u ovoj konkurenciji. Maratonsku distancu su istrčali i Zoran Nikolić, Vladimir Bulajić, Nenad Glušac i Miroslav Liščević koji je imao svoj debi na trasi od 42 kilometra.

             Najbrži somaratonac na upola kraćoj - polumaratonskoj distanci od 21 kilometra bio je Josip Major sa odličnim vremenom od 1 sata i 20 minuta što je bilo dovoljno za 14 mesto u konkurenciji od hiljadu trkača. Polumaraton su istrčali i Miloš Kesić, Dejan Nikolić, Milan Kovačić, Vladimir Kesegić, Zoran Boca, Đorđe Ćurić, Atila Sič, Aleksandar Marković, Marina Brbaklić Tepavac, Nataša Raić Sič, Biljana Vezmar i  Maja Bodrožić.


8. Plavi krug oko Ade - 10.11.2019.

U okviru obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, desetog novembra na Adi  Ciganliji Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizovali su već osmi put maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa.

Interesovanje za ovaj sportski događaj iz godine u godinu sve je veća, učestvovalo je preko 800 trkača iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji su istrčali kilometre posvećene osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške.

Članica ARK Somaraton Vesna Crnjanski uspešno je istrčala svoj prvi maraton sa vremenom u cilju 4:42:07 u društvu sa klubskom koleginicom Suzanom Filipović.

Trku podrške trčali su Snežana Radović I Vladimir Kesegić.

U cilju : Suzana Filipović, Vesna Crnjanski i Vera Velimirović.

Učesnici trke podrške :  Snežana Radović i Vladimir Kesegić.


SOMARATONKE NA AZURNOJ OBALI I NA PLANINI BOBIJA - 03.11.2019.

U nedelju 3.11.2019. u Francuskoj na Azurnoj obali održana je maratonska trka između gradova Nice i Kana. Start je bio na Promenadi u Nici, a cilj u Kanu gde se održava čuveni Internacionalni filmski festival. Na maratonu je bilo 13000 trkača iz 60 država od kojih je 6000 maratonaca.

Na ovoj prelepoj stazi učestvovale su i članice ARK Somaraton Marina B.Tepavac, Biljana Vezmar i Maja Bodrožić koje su i pored velikog nevremena na startu sa nisu odustale, već su se uputile u prelepu avanturu i završile svoje četvrte maratonske trke.

Proteklog vikenda u organizaciji West Serbia Trails održano je drugo izdanje Ultra trail trka na terenima planine Bobija u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica sa desne obale Drine i kanjona Trešnjice.

Na ovoj brdskoj trci učestvovalo je preko 200 takmičara koji su mogli da biraju staze na dužini od 22,9 km. i od 55 km.

Stazu od 22.9 km. koja je imala uspon od 1200 m.  uspešno su završile članice ARK Somaraton Ljubica Vojnović  i Jelena Stanimirović 


Somaratonci trčali u LjubljanI i u Podgorici.  

U nedelju, 27. oktobra, održan je 24. Ljubljanski maraton najveća i najkvalitetnija trka u ovom delu Evrope sa više od 15.000 učesnika, među kojima je bilo i dvadesetak predstavnika Atletsko rekreativnog kluba ‘’Somaraton’’ Sombor.

Maratonskou trku po ulicama glavnog grada Slovenije od somboraca istrčali su Đorđe Vučković, dok je svoj prvi maraton istrčala Kristina Gudelj za 4 sata i 23 minita, a društvo joj je pravio trener Ark ‘’Somaraton’’ Mirko Erdelji. Najbrža somaratonka u polumaratonskoj trci bila je Milica Stojšić sa novim ličnim rekordom a iza nje u cilju par sekundi Sandra Menz i Danica Galić  popravivši lični rekord za više od osam minuta. Nataša Sič je svoju prvu polumaratonsku trku istrcala za 2 sata i 8 sekundi u pratnji supruga Atile. Sombor je dobio još dvoje polumaratonaca, Minu Bošnjak i Karla Curnovića.

Na trci od 10 km prvi nastup zabeležila je Vanja Matijević, a ovu distancu najbrže je istrčala istrčala Silvija Sekereš. Zapažene nastupe imale su Dušanka Kesegić, Irina Periškić Curnović, Milica Polić i Marina Vijuk.

Polumaratonsku distancu od 21.1 kilometra ovaj vikend istrčao je i Balint Fridrih na 26. Podgoričkom polumaratonu u glavnom gradu Crne Gore sa vremenom u cilju 1:34:48.


24. Asics Dunavski polumaraton - 20.10.2019.

U nedelju 20.10.2019. godine održan je 24. Dunavski polumaraton u Apatinu koji je ovog puta okupio 800 trkača iz desetak država iz regiona što je novi rekord ove trke po broju učesnika. Veoma toplo vreme u oktobru nije pogodovalo trkačima, ali je svakako ulepšalo ceo događaj. Pobednici ovogodišnje trke na 21 kilometar bili su Miloš Dajević iz Beograda i Tinde Sabo iz Republike Mađarske.

Atletsko rekreativni klub ’’Somaraton’’ iz Sombora i ove godine je bio jedan od dva najmasovnija kluba na trci, a čak 50 somaratonaca je uspešno istrčalo trku na 10 kilometara odnosno polumaratonsku distancu od 21 kilometar. Najbrži somaratonac na polumaratonskoj distanci bio je Lazar Rišar, a nakon njega u cilj su ušli veterani somborskog trčanja Đuka Čeljuska i Jakša Zeković koji su zauzeli i drugo i treće mesto u svojim starosnim kategorijama. Prvo mesto u svojim kategorijama istrčali su Vesna Bjelan i Arpad Šarkezi, dok su treća mesta u starosnim kategorijama pripala Kristini Cirkl,  Zorici Kulić kao i Bojani Marić uz njen novi lični rekord. Polumaraton u Apatini su istrčali i Srđan Buzadžić, Robert Lalić, Bogdan Nikolić, Mladen Ardalić, Željko Graovac, Dario Đanić, Milica Stojšić, Dejan Nikolić, Jelena Perenčević, Maja Bodrožić, Biljana Vezmar, Boško Jerković, Srđan Sajlović, Vesna Crnjanski, Miroslav Liščević, Đorđe Ćurić, Ljubica Vojnović, Tijani Odobašić, Zoran Nikolić, Anita Marinić, Boris Majstorović, Đorđe Vučković i Branka Vitković.

Trasu od 10 kilometara u Apatinu istrčali su Balint Fridrih, Lazar Jeftić, Dragan Kasap, Đorđe Rackov, Oto Beke, Vladimir Kesegić, Danica Galić, Danica Grujić Firanj, Mina Bošnjak, Radmila Milašinović, Kristina Gudelj, Ljerka Vukmirović, Ena Horvat i Tamara Rnjak.

Vicešampionke u kategoriji ženskih štafeta bile su članice somaratona Renata Štajner i Jelena Stanimirović, dok je mešovita štafeta u sastavu Daniel Šokac i Sandra Menz istrčala četvrto mesto.