headerimg1
headerimg10
headerimg2
headerimg3
headerimg5
headerimg6
headerimg7
headerimg8
headerimg9

     41. Somborski polumaraton - Virt.

    7. VPŠ Novosadska trka za dečji osmeh

    Srebrno jezero polumaraton 

    25. Niški zimski maraton

    Golaći trčali na Dorćolu

    3. Zimski noćni polumaraton

 

27. Podgorički maraton : 08.nov.2020.

>>> Kompletne informacije


>>> Kompletne informacije


Usled situacije povodom virusa KOVID- 19, memorijana trka „Dragutin Tomašević-2020″ koja je bila u planu za 23.05.2020 odložena je za 25.07.2020, i za istu važe sve dosadašnje prijave kao i sve ostale propozivije vezano za sam dan održavanja trke.


Propozicije


Zbog vanredne situacije Vršački atletski klub 1926 bio je prinudjen da odloži datum Trke uz stepenice Vršac 2020 i da pomeri trku za 23.08.2020 godine.

>>> Detaljne informacije


Novi termin Beogradskog maratona je 18.10.2020.

>>> Kompletne informacije

 

 

Somaratonci od Tare do gradskog hipodroma! - 04.-05.07.2020.

U nedelju 04. jula održano je još jedno izdanje veoma zahtevne Ultra Tara trail trke. Planinaska trka po obroncima i liticima Tare bila je veliki izazov za sve trkače pa tako i za tim Atletsko rekrativnog kluba ‘’Somaraton’’ iz Sombora.

Najdužu i najtežu distancu od čak 37 kilometara istračala je Renata Štajner koja je ovaj put ostvarila i najbolji rezultat osvojivši treće mesto u ženskoj konkurenciji. Nešto kraću distancu od 25 kilometara i skoro 900 metara visinske razlike prešao je Milan Kovačić, Đorđe Sladaković, Jelena Stanimirović, Milica Stojšić, Marina Brbaklić Tepavac, Ljubica Vojnović, dok je najkraću trasu od 12 kilometara istrčala Ana Anđelković.

Dan ranije u Somboru je na 187. kolu trkačke Somaraton koje se održala na gradskom hipodromu okupilo četrdesetak trkača koji su se kao i svake subote održali takmičenje na dužini od 5 kilometara. Pobedu je istrčao Jospi Major. Takođe ovo je bila prilika da se obavi i promocija novih dresova Somaratona za 2020. godinu.


Somaratonci osvojili pobednička postolja u Novom Sadu i Ovčarsko Kablarskoj klisuri!

             Nastavak trkačke sezone koja je bila prekinuta usled epidemije korona virusa nastavljena je ovaj vikend tradicionalnim Noćnim maratonom u Novom Sadu koji je okupio više od pet stotina trkača ovog puta uglavnog iz Srbije. Trčalo se na trasama od 7 kilometara, polumaraton od 21 kilometar i maraton u dužini od 42 kilometara.

            Atlestsko rekrativni klub ''Somaraton'' iz Sombora imao je dosta razloga za slavlje na trci na 7 kilometara na kojoj su somaratonke Tijana Kabić i Bojana Marić istrčale drugo i treće mesto u apsolutnoj ženskoj konkukrenciji. Ovu dužinu istrčale su i Danica Grujić Firanj, Mina Bošnjak, David Firanj, Đorđe Ćurić, Ljerka Vukmirović i Đorđe Rackov.

            Odlične rezultate na polumaratonskoj dužini imali su Robert Lalić i Dejan Nikolić koji su potvrdili svoju dobru trenutnu formu istrčavši jedanaesto odnosno dvanaesto mesto u aposolutnom plasmanu uz lični rekord i veoma teške vremenske uslove za trčanje. Polumaraton su istrčali i Zoran Nikolić, Dejan Hrkalović, Boško Jerković i Jelena Stanimirović.

            Najtežu atletsku disciplinu, maraton, uz svoj novi lični rekord istrčao je Nedeljko Katić koji je za tri sata i pedeset osam minuta istrčao 42 kilometra.

            U nedelju je trkački vikend nastavljen premijernim izdanjem trke ''Mala Sveta Gora'' koja se trčala kroz Ovčarsko Kablarsku klisuru. Na trasama od 5 i 10 kilometara učešće je uzelo 250 trkača iz Srbije i Republike Srpske. Pobedu na 5 kilometara istrčala je članica ''Somaratona'' Milica Stojšić kojoj je ovo prva pobeda i prvo pobedničko postolje.


“Somaratonci” aktivni i za vreme pandemije korona virusa.

Trening u uslovima izolacije.


Javna tribina - KAKO POBEDITI SEBE & ISTRČATI MARATON   

Simana Matković

U organizaciji Atletsko rekreativnog kluba „Somaraton“ održano je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“. U jednoj od sala Centra za stručno usavršavanje Sombor (zgrada Preparandije) pred dvadesetak ljubitelja trčanja svoja iskustva i saznanja podelili su Damir Marković, predsednik ARK „Somaraton“, Josip Major, trener ARK „Somaraton“, Tijana Kabić, najuspešnija somborska maratonka i Novosađanin Aleksandar Radukin, član Organizacionog odbora „Fruškogorskog maratona“ i PSD „Železničar“ Novi Sad.

Kao domaćin, ispred Centra za stručno usavršavanje Sombor, prisutne organizatore i njihove goste pozdravio je Milan Stakić, direktor Centra.

U septembru prošle godine smo počeli sa obukama. Do sada je kroz obuke prošlo 550 zaposlenih. Drago mi je što ste večeras kod nas i što ste odabrali naš prostor za održavanje predavanja i uvek ste ovde dobrodošli – rekao je M. Stakić.

Članica „Somaratona“ Bojana Marić predstavila je govornike i naglasila da je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“ prva aktivnost ovakvog tipa, kojih će biti još u budućnosti.

Prvi je o svojim iskustava najteže atletske discipline govorio maratonac, ultramaratonac i predsednik kluba Damir Marković.

Maraton je psihički i fizički izazov. Uvek. Nemojte se nikada, nikada zaletati. Nađite neki svoj ritam, „štrikajte“. Ako želite da vijate neki bolji rezultat, onda tek posle 21 kilometara malo ubrzajte. U maratonu nema iznenađenja – koliko ste trenirali, takve ćete rezultate i imati. Slušajte svoje telo. Morate mu dati vremena da se odmori. Maraton je kao šah, ozbiljna i velika igra, a jako su važni prvi potezi ... – saveti su Damira Markovića.

Novi trener „Somaratona“, Josip Major govorio je o treninzima, ličnim iskustvima sa staze i sa povredama. Major je istakao da je redovnost treniranja najvažnija, da početnik treba da trenira svaki drugi dan, a tek posle tri meseca može da kaže da ima neki nivo forme.

Kao većina početnika, na početku svoje trkačke karijere pravila sam previše trka. Počela sam da aktivno trčim 2015. godine, a dve godine kasnije sam shvatila da napredak nije linearan. Sada mi nije važno postolje, već lični rekordi. Nemam vremena da trčim biše od dva maratona godišnje, jer trčim na rezultat – sa prisutnima je podelila Tijana Kabić.

Svoje savete dao je i gost iz Novog Sada, kojem je na kraju predavanja bilo upućeno i najviše pitanja.

Maraton završava glava, dok polumaraton može da istrči skoro svako. Dok trčim pravim mikrociljeve, odnosno smišljam sledeći cilj. Kada ne trčim počnem psiho-fizički loše da se osećam. Da biste sprečili povrede, jako je bitna oprema, jer nema lošeg vremena, samo loše „opreme“ na nogama. Oprema za trčanje je postala investicija, ali ona može donekle da spreči povrede, a vrlo važno je da je adekvatna i odgovarajuća za osobu lično – rekao je između ostalog Aleksandar Radukin.