headerimg006
headerimg007
headerimg009
headerimg011
headerimg012
headerimg013
headerimg1
headerimg2
headerimg3
headerimg4
headerimg5
headerimg6
headerimg7

Uvek zajedno Crveni Krst i Somaraton!

Prva ekipa Somaratonaca kao podrška volonterskim timovima Crvenog Krsta!

Molimo i dalje somaratonce da se jave i pridruže kolegama trkačima!
Crveni krst Grada Sombora oformio je Volonterski centar za podršku licima starijim od 60 godina, u cilju smanjenja rizika od zaraze korona virusom. Ukoliko vam je ovakva vrsta podrške potrebna, pozovite Crveni krst Sombor na brojeve telefona: 060/505-39-34 ili 064/069-82-47. Preko 140 volontera ovog Centra trenutno pokrivaju potrebe starijih stanovnika grada Sombora, kao i svih naseljenih mesta. Poziv za nove volontere uvek je otvoren, te ako imate volju i malo slobodnog vremena, možete im se pridružiti pozivom na broj 025/412-737 ili doći lično u prostorije Crvenog krsta, u ulicu Apatinski put, broj 19.

 

Novi termin Manifestacije je 30. - 31. maj 2020 godine.

>>> Kompletne informacije


Novi termin Beogradskog maratona je 18.10.2020.

>>> Kompletne informacije


Trka Nade - Beograd 09.05.2020.

>>> Kompletne informacije 

KAKO DO BOLJE TEHNIKE TRČANJA

izvor :  http://www.trcizdravo.com/trening/kako-do-bolje-tehnike-trcanja#

Da bi svoje trčanje učinili zabavnim, lakšim  i da bi na kraju lakše trčali dobra stvar je da obratite pažnju na svoju tehniku. Obratite pažnju kakvo vam je držanje, da li ste ispravljeni, da li su vam ruke opuštene, kako su savijene... Svako ima svoj specifičan stil, ali svakako da i u tom segmentu možete da se poboljšate uz pomoć sledećih nekoliko savjeta.

Fleksibilnost - što ste razgibaniji to je bolje. Nije samo riječ o tome da su vaši mišići fleksibilni, to isto važi i za vaše tetive, zglobove. Bolja fleksibilnost znači da će i vaši pokreti biti bolji, imaćete duži korak, brže ćete raditi i rukama i nogama što će sve doprinjeti da ekonomičnije trčite, i naravno izbjegnete moguće povrede. Čak i par minuta dnevno vježbi istezanja je dovoljno da napravite napredak u tom segmentu.

Dobro držanje - vaša tehnika trčanja je direktno povezana sa vašim držanjem. Pod dobrim držanjem bi se podrazumijevalo da je vaša kičma prilično ravna, bez pretjerane ispravljenosti ali ni sa mnogo pogurenosti. Loše držanje tijela otežava disanje i cirkulaciju krvi.

Pokreti nogu - predugačak korak (overstriding) je glavni krivac za povrede koljena i tetiva. Pod overstridingom se podrazumijeva da vaša noga u tlo udara ispred vas, umjesto ispod. Vaše stopalo treba da ostvari kontakt sa zemljom ispod centra vaše teže, a to je ispod vaše karlice, ne nikako ispred, a niti iza. Ako prilikom trčanja slabo savijate koljena dolazi do ukočenosti nogu i slabe cirkulacije kroz njih.

Broj koraka - većina ljudi dok trče pravi mali broj koraka u minuti, što znači da stopalo provodi više vremena u kontaktu sa podlogom pa noge troše više energije da bi se nosile sa vašom težinom. Dakle kada trčite želite da što manje vremena provodite na nogama, logično, pa je preporučljivo da napravite oko 180 koraka u minuti. Jedan od načina na ubrzate vaše korake jeste da se koncentrišete na laktove i da probate da napravite 3 pokreta laktovima u jednoj sekundi. Vaše noge prate pokrete vaših ruku pa ćete napraviti 3 koraka u sekundi što u zbiru daje 180 u minuti. 

Dobra koordinisanost gornjeg i donjeg dijela tijela - dobro je imati na umu da je za dobru formu potrebno da gornji i donji dio tijela rade u harmoniji jedno sa drugim, kako bi se teret trčanja ravnomjerno rasporedio. Najvažnije je da iskontrolišete rad ruku, ostatak tijela će da prati.

Disanje - disanje stomakom je najbolji način da vaša pluća ispunite vazduhom, kao i da ih u potpunosti ispraznite tokom izdaha i na taj način se upotpunosti riješite ugljen dioksida iz vaših pluća. Naravno to je poželjno i kada ste u stanju mirovanja. Pogledajte bebe, njihova prsa se ne pomijeraju tokom disanja, ali zato se pomjera njihov stomak.

Vaši laktovi uvijek moraju da budu savijeni otprilike pod 90 stepeni, kako bi vaše ruke lakše mogle da se kreću. Koljena takođe treba da savijate što više, na taj način je dosta lakše odžati veliki broj pokreta. Kada trčite probajte da budete blago nagnuti ka naprijed, naginjete se iz članaka, zapamtite trčanje je kontrolisano padanje, na taj način ćete bolje da iskoristite vašu energiju i da trčite brže uz isti uloženi napor.

Budite opušteni - razmišljajte pozitivno dok trčite, imajte osjećaj za humor, to će pomoći da se vaši mišići manje koče pa samim tim ćete da smanjite rizik od povrede.

  Aktivnosti članova kluba  -  Ultramaratoni i maratoni   -   Polumaratonci 2019.   - Somaratonci na pobedničkim postoljima   -   Trkačka liga SoMaraton  -  Fotografi.

AKTIVNOSTI ČLANOVA ARK SOMARATON

TRKE 2019. U ORGANIZACIJI ARK SOMARATON.

40. SOMBORSKI POLUMARATON

U nedelju 19. maja održan je jubilarni 40. Somborski polumaraton  koji je ujedno bio i prvenstvo države u polumaratonu. Grad Sombor je ceo vikend bio gost velikom broju trkača iz više od deset država sa celog Evropskog kontinenta. Kroz ciljnu ravninu protrčalo je 1.014 trkača u trkama na 21 kilometar, 7 kilometara i trci štafeta 3 x 7 kilometara.

>>> Čitaj dalje