Javna tribina - KAKO POBEDITI SEBE & ISTRČATI MARATON   

Simana Matković

U organizaciji Atletsko rekreativnog kluba „Somaraton“ održano je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“. U jednoj od sala Centra za stručno usavršavanje Sombor (zgrada Preparandije) pred dvadesetak ljubitelja trčanja svoja iskustva i saznanja podelili su Damir Marković, predsednik ARK „Somaraton“, Josip Major, trener ARK „Somaraton“, Tijana Kabić, najuspešnija somborska maratonka i Novosađanin Aleksandar Radukin, član Organizacionog odbora „Fruškogorskog maratona“ i PSD „Železničar“ Novi Sad.

Kao domaćin, ispred Centra za stručno usavršavanje Sombor, prisutne organizatore i njihove goste pozdravio je Milan Stakić, direktor Centra.

U septembru prošle godine smo počeli sa obukama. Do sada je kroz obuke prošlo 550 zaposlenih. Drago mi je što ste večeras kod nas i što ste odabrali naš prostor za održavanje predavanja i uvek ste ovde dobrodošli – rekao je M. Stakić.

Članica „Somaratona“ Bojana Marić predstavila je govornike i naglasila da je predavanje „Kako pobediti sebe i istrčati maraton“ prva aktivnost ovakvog tipa, kojih će biti još u budućnosti.

Prvi je o svojim iskustava najteže atletske discipline govorio maratonac, ultramaratonac i predsednik kluba Damir Marković.

Maraton je psihički i fizički izazov. Uvek. Nemojte se nikada, nikada zaletati. Nađite neki svoj ritam, „štrikajte“. Ako želite da vijate neki bolji rezultat, onda tek posle 21 kilometara malo ubrzajte. U maratonu nema iznenađenja – koliko ste trenirali, takve ćete rezultate i imati. Slušajte svoje telo. Morate mu dati vremena da se odmori. Maraton je kao šah, ozbiljna i velika igra, a jako su važni prvi potezi ... – saveti su Damira Markovića.

Novi trener „Somaratona“, Josip Major govorio je o treninzima, ličnim iskustvima sa staze i sa povredama. Major je istakao da je redovnost treniranja najvažnija, da početnik treba da trenira svaki drugi dan, a tek posle tri meseca može da kaže da ima neki nivo forme.

Kao većina početnika, na početku svoje trkačke karijere pravila sam previše trka. Počela sam da aktivno trčim 2015. godine, a dve godine kasnije sam shvatila da napredak nije linearan. Sada mi nije važno postolje, već lični rekordi. Nemam vremena da trčim biše od dva maratona godišnje, jer trčim na rezultat – sa prisutnima je podelila Tijana Kabić.

Svoje savete dao je i gost iz Novog Sada, kojem je na kraju predavanja bilo upućeno i najviše pitanja.

Maraton završava glava, dok polumaraton može da istrči skoro svako. Dok trčim pravim mikrociljeve, odnosno smišljam sledeći cilj. Kada ne trčim počnem psiho-fizički loše da se osećam. Da biste sprečili povrede, jako je bitna oprema, jer nema lošeg vremena, samo loše „opreme“ na nogama. Oprema za trčanje je postala investicija, ali ona može donekle da spreči povrede, a vrlo važno je da je adekvatna i odgovarajuća za osobu lično – rekao je između ostalog Aleksandar Radukin.


ARK SOMARATON - Sombor 2022.