headerimg1
headerimg10
headerimg2
headerimg3
headerimg5
headerimg6
headerimg7
headerimg8
headerimg9

     35. Beogradski maraton

     42. Somborski polumaraton

     19. Osječki polumaraton

     29. Novosadski polumaraton

     7. Kruševački polumaraton

     8 VPŠ za Dečji osmeh

     Srebrno jezero - polumaraton

     5. Zimski noćni polumaraton

     Božićna trka Kula

 

 

 

 DAMIR MARKOVIĆ

Trčanjem se rekrativno bavi od svoje 20 godine, a omiljeno mesto za trcanje mu je somborski hipodrom gde sam ili sa nekim od poznanika uživa u prirodi i svim koristima koje donosi trčanje. Inicijalna kapisla za korak dalje i uključivanje u takmičarski pogon bila je 2009. godina i jubilarni 30-ti Somborski maraton i razgovor sa starijim kolegama koji u nogama imaju mnogo trka. Posle prvog istrčanog polumaratona, slede nove trke u Kuli, Kanjiži, Bačkoj Topoli...Posle je sve što bi rekli ''istorijao''. Sledile su brojne trke, ali pre svega nova poznanstva i novi ljudišto je najveće bogatsvo u trčanju. Kako je po svojoj prirodi uvek od svega želeo nešto više ili mu se to tako samo događalo, sa prijeteljima iz Sombora inicira i 2010. godine osniva Atletesko rekreativni klub Somaraton, koji je konačno pod svoje okrilje okupio sve somborske dugoprugaše. Klub danas broji skoro 60 članova i jedan je od najmasovnih klubova koji nastupaju na trkama u našoj zemlji, ali i u inostranstvu. Ono na šta je ponosan jeste da je sa svojim kolegama, a pre svega prijateljima preuzeo organizovanje Somborskog polumaratona, jedne od najstarijih trka u Srbiji. Danas je to jedan od masovnijih, a ono na šta je posebno ponosan jedna od najomljenijih trka u Srbiji. Takođe uspešno organizuje i Ultramaraton Baja Sombor kao i Prvi Somborski maraton koji je održan 2013. godine. Svojim zalaganjem želi da širi pozitivni trkački ''duh'' da zajedno sa kolegama širi iz dana u dan trkačku zajednicu i da pomaže novim zaljubljenicima u trčanje da naprave svoje prve trkačke korake. Iako ponekad ovaj aktivizam izgleda kao borba za vetrenjačama, kao pravi maratonac nikad ne odustaje.

      Do leta 2013. godine istrčao je 3 maratona, preko 10 polumaratona, kao i preko 20 trka na drugim dužinama. Posebno je ponosan na činjenicu da je prvi Somborac koji je istrčao Ultramaraton Baja Sombor u dužini od 60 kilometara, a posebno što je istu trku i organizovao.
     Damir Marković je autor nekoliko tekstova na temu trčanja, a kako sam kaže, veliku zahvalnost za bavljenje maratonskim trkama, kao i na savetima o treninzima trkača duguje najviše svojim prijateljima - somborskim maratoncima, jer bez njih ništa ne bi bilo tako dobro.
     Rođen 9. aprila 1978. godine u Somboru u kojem i danas živi, na šta je ponosan. Oženjen je sa suprugom Sandrom sa kojom ima ćerku Lanu i Hanu. Osnovnu i srednju školu završio u Somboru. Školovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na kojem je diplomirao 2005., a magistrirao 2011. godine. Trenuto završava doktorsku disertaciju. 
 

        Unos rezultata

        Plasman 2022 godina

        Plasman 2021. godina

        Plasman 2020. godina

        Plasman 2019. godina.

 

               

                 Klub 100 maratona