headerimg1
headerimg10
headerimg2
headerimg3
headerimg5
headerimg6
headerimg7
headerimg8
headerimg9

     33. Beogradski maraton V - BG

     33. Beogradski maraton V - SO

     28. Novosadski maraton - rez.

     27. Podgori;ki maraton

     24. Crnovrški polumaraton

     Kragujevački polumaraton

    2. Čačanski polumaraton

    XIV Ultramaraton - Palić 

    13. Somborski maraton

    Trka "Mala sveta gora"

    11. NS noćni polumaraton

    41. Somborski polumaraton - Virt.

    7. VPŠ NS trka za dečji osmeh

    Srebrno jezero polumaraton 

    25. Niški zimski maraton

    Golaći trčali na Dorćolu

    3. Zimski noćni polumaraton

 

 

 

 DAMIR MARKOVIĆ

Trčanjem se rekrativno bavi od svoje 20 godine, a omiljeno mesto za trcanje mu je somborski hipodrom gde sam ili sa nekim od poznanika uživa u prirodi i svim koristima koje donosi trčanje. Inicijalna kapisla za korak dalje i uključivanje u takmičarski pogon bila je 2009. godina i jubilarni 30-ti Somborski maraton i razgovor sa starijim kolegama koji u nogama imaju mnogo trka. Posle prvog istrčanog polumaratona, slede nove trke u Kuli, Kanjiži, Bačkoj Topoli...Posle je sve što bi rekli ''istorijao''. Sledile su brojne trke, ali pre svega nova poznanstva i novi ljudišto je najveće bogatsvo u trčanju. Kako je po svojoj prirodi uvek od svega želeo nešto više ili mu se to tako samo događalo, sa prijeteljima iz Sombora inicira i 2010. godine osniva Atletesko rekreativni klub Somaraton, koji je konačno pod svoje okrilje okupio sve somborske dugoprugaše. Klub danas broji skoro 60 članova i jedan je od najmasovnih klubova koji nastupaju na trkama u našoj zemlji, ali i u inostranstvu. Ono na šta je ponosan jeste da je sa svojim kolegama, a pre svega prijateljima preuzeo organizovanje Somborskog polumaratona, jedne od najstarijih trka u Srbiji. Danas je to jedan od masovnijih, a ono na šta je posebno ponosan jedna od najomljenijih trka u Srbiji. Takođe uspešno organizuje i Ultramaraton Baja Sombor kao i Prvi Somborski maraton koji je održan 2013. godine. Svojim zalaganjem želi da širi pozitivni trkački ''duh'' da zajedno sa kolegama širi iz dana u dan trkačku zajednicu i da pomaže novim zaljubljenicima u trčanje da naprave svoje prve trkačke korake. Iako ponekad ovaj aktivizam izgleda kao borba za vetrenjačama, kao pravi maratonac nikad ne odustaje.

      Do leta 2013. godine istrčao je 3 maratona, preko 10 polumaratona, kao i preko 20 trka na drugim dužinama. Posebno je ponosan na činjenicu da je prvi Somborac koji je istrčao Ultramaraton Baja Sombor u dužini od 60 kilometara, a posebno što je istu trku i organizovao.
     Damir Marković je autor nekoliko tekstova na temu trčanja, a kako sam kaže, veliku zahvalnost za bavljenje maratonskim trkama, kao i na savetima o treninzima trkača duguje najviše svojim prijateljima - somborskim maratoncima, jer bez njih ništa ne bi bilo tako dobro.
     Rođen 9. aprila 1978. godine u Somboru u kojem i danas živi, na šta je ponosan. Oženjen je sa suprugom Sandrom sa kojom ima ćerku Lanu i Hanu. Osnovnu i srednju školu završio u Somboru. Školovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na kojem je diplomirao 2005., a magistrirao 2011. godine. Trenuto završava doktorsku disertaciju. 
 

  ARK SOMARATON - Sombor 2020.

2020. godina koja je za Somaraton počela vatrometom i punim srcima zbog jubileja - desetogodisnjice postojanja nastavila se kao i svima na jedan drugačiji ni malo lep način. Somaratonci ne bi se tako zvali da svojom energijom, voljom i maratonskom upornošću i ovu godinu ipak učine koliko god je moguće nezaboravnom. Čekamo neku novu, lepšu godinu da zameni ovu na koju se nećemo puno osvrtati sem na neke od ovako lepih momenata.   Trke 2020. god.      -      Trkačka Liga Somaraton 2020.
 
Prvi deo
 
Drugi deo

 

 

   34. Beogradski maraton

   7. Srebrno jezero polumaraton

   Jagodinski maraton

   Zrenjaninski maraton

        Unos rezultata

        Plasman 2021. godina

        Plasman 2020. godina

        Plasman 2019. godina.

        10. Najbržih 2020. godina.

 

               

                 Klub 100 maratona