20. Novosadski maraton – Major prvi u Novom Sadu!!!

Dvadeseti jubilarni novosadski NIS maraton održan je u nedelju 14. oktobra na ulicama Novog Sada. Trčalo se u disciplinama maraton 42 km i 195 m, novina od ove godine je trka 32 km za takmičare koji nisu spremni da istrče najtežu atletsku disciplinu maratonI već tradicionalna trkau dužini od 11 km. Na ovoj manifestaciji  učestvovalo je preko 500 trkača, pored trkača iz Srbije učestvovalo je i oko 30 stranih takmičara iz zemalja regiona, kao i Škotske i Islanda.

U glavnoj maratonskoj trci na 42.195 m u generalnom plasmanu prvo mesto pripalo je Džefu Kaningenu iz Luksemburga. Gotovo istog trenutka na cilj je stigao i beograđanin Ivan Miškeljin dok je šapčanin Živan Milošević osvojio treće mesto.U istoj disciplini prva dama koja je stigla na cilj  bila je Užičanka Ivana Ćosić, druga je Vesna Petruševski iz Beograda, a trećeplasiranaje Vera Velimirović iz Beograda.

U maratonskoj trci učestvovalo je i tri maratonaca člana ARK Somaraton iz Sombora, Željko Ivković koji je ušao u cilj sa vremenom 3:25:04 i popravio svoj lični rekord u maratonu, Slobodan Miladinović sa vremenom od 3:50:35 i veteran Arpad Šarkezi koji je postigao vreme 4:33:49.

          U trci na 32 km, najprijatnije iznenadjenje priredio je član ARK Somaraton iz Sombora, Josip Major koji je prvi prošao kroz cilj i postao prvi pobednik ove nove discipline. Na drugo mesto je stigao Živorad Sekulić iz Bijeljine, a treći je bio Marko Petrović iz Beograda. Od Somboraca ovu dužinu je istrčao i veteran Boško Jerković.

          U trci na 11 km bilo je najviše učesnika a medju njima je bilo i tri člana ARK Somaraton od kojih najbrži bio je Lazar Rišar, a solidno vreme i plasman imali su i Ilija Zvekanov i Tijana Odobašić.


ARK SOMARATON - Sombor 2022.