32. Beogradski maraton - Novica Stojanović

Elvir Rakipović

U samo mjesec dana srušio je moja oba PB u polumaratonu 1:16:58 i maratonu 2:50:00. Podrazumijeva se da sam više nego sretan zbog toga. I ta gore navedena vremena istrčao sam kao jači rekreativac. U ono vrijeme kad sam ih istrčao nisam im pridodavao nikakav značaj, ali danas kad sam zadovoljan ako istrčim maraton ispod 4 sata vidim da su imala nekakvu vrijednost.

Novicu Stojanovic treniram od 01.01.2018. godine, a radi kao profesor tjelesnog u školi, te je košarkaški trener za mlađe uzraste. Trenutno je najbrži maratonac u Srbiji, a možda i šire koji puši. Tako je i kad smo se sreli nakon maratonu u Beogradu zapalio cigaru. 

Kad sam ga počeo trenirati cilj mu je bio da prošle godine istrči maraton u Beogradu ispod 3 sata, mada je do tada bez priprema istrčao samo jedan maraton za opkladu i vrijeme je bilo 3 h i 56 min. Za prošli godinu u planu sam mu napisao da ide na rezultat 2:55:00, a on ga je na kraju istrčao za 2:54:00 i bio 5 u generalnom plasmanu (te godine nije bio ni jedan tamnoputi trkač).

Za ovaj mu je maraton u planu bilo 2:47:00, a to sam prije maratona rekao pojedincima i na našem treningu. Na kraju ga je istrčao za 2:47:01. Ovo nije slučajnost. Novica treninge odrađuje gotovo u 100% kako su napisani. Prošli smo sve faze priprema za ovaj maraton. Osnovne treninge, nakon njih brdske treninge (Elvirovo brdo - tako je Novica nazvao brdo na kojem radi brdske treninge i koji su dosta teški, ali bez njih se ne prelazi na fazu brzinskih treninga) i na kraju brzinske treninge. Dva tjedna prije maratona trčao je iz punog treninga polumaraton, a u planu je bilo da ide 1:17:00 (te ako osjeti da može i ispod toga) što bi mu bio PB, na kraju ga je istrčao za 1:16:42. Pojedinci me znaju pitati što to znači iz punog treninga? To znači da mu ta utrka (u ovom slučaju ovaj polumaraton koji je istrčao za 1:16:42) nije prioritet u trenažnom procesu i za nju nije bilo vremena da se dođe odmoran koliko treba. Tjedan dana prije te utrke imao je zadnji trening dužine od 35 km u kojem je zadnjih 10 km trčao u tempu maratona. Taj se polumaraton samo uklopio u treninge i taj rezultat mi je pomogao da vidim trenutnu formu Novice i trebam li što mijenjati u trenažnom procesu.

Više sam nego zadovoljan sa načinom na koji Novica pristupa treninzima, te vjerujem da će ti rezultati biti još bolji. Nema potrebe nigdje žuriti, uvijek mi je u prvom planu bilo da se trkač kojeg treniram ne ozljedi. Treba imati kontinuitet treninga i dobru bazu, a rezultat u pravilu nikad ne izostane. Kod nekog on dođe do izražaja ranije, kod drugog kasnije, ali se na kraju trud isplati. Novica je do ovih rezultata došao sa 5 treninga trčanja tjedno i ne velikom tjednom kilometražom.

Navest ću koliko je kilometara trčao tjedno u pripremama za ovaj maraton, a počeli smo sa 31.12.2018. 68 / 73 / 73 / 56 / 75 / 58 / 83 / 87 / 59 / 91 / 90 / 100 / 50 / 56 / 38. Mišljenja sam, a to sam i dokazao ne samo na ovom primjeru da se maraton može istrčati oko 2:50:00, pa i ispod toga sa nešto manje od 300 km mjesečno. Bitan je kvalitet pretrčanih kilometara, a ne broj. Bez obzira što je ovo za nas odličan rezultat, Novica je i dalje rekreativac, on ne trči zbog nagrada i ne živi od trčanja. Ne želim ovdje polemizirati koliko se kilometara treba istrčati tjedno u pripremama za "dobar" maraton. Ali moram napisati da mi je žao pojedinaca, rekreativnih trkača koji rade puno kilometara, a rezultati to ne poprate. A takvih ima dosta.

Iz stručne literature mi je poznato da vrhunski maratonci (muškarci) moraju pretrčati 230 - 250 km tjedno, pa čak i do 280 - 300 km, dok žene ne bi trebale trčati manje od 190 - 230 km tjedno. Ali ovdje se radi o vrhunskim maratoncima koji trče maratone ispod 2:10:00 i ženama koje ga trče ispod 2:30:00. Pa zašto mi koji već imamo predispozicije da trčimo maraton ispod 3 sata, to ne bi odradili sa cca 300 km mjesečno. Pa svi mi imamo svoje obitelji, djecu, posao i druge obveze, dok je vrhunskim maratoncima to posao.

Ove sam nedjelje istrčao svoj 6-ti Beogradski maraton koji je bio odlično organiziran. 42,54 km istrčao sam za 3:58:34 5:36/km. Kad stignem objavit ću snimke i slike koje sam napravio tijekom trčanja. Čestitam supruzi Andreja Rakipovic na istrčanom 12 maratonu i drugom Beogradskom. Do sad je istrčala maratone u: Istanbulu, Bratislavi, Ateni, Parizu, Moskvi, Beogradu 2 x, Veneciji, Dubai, Rimu, New Yorku i Marrakesku.


ARK SOMARATON - Sombor 2022.