headerimg1
headerimg10
headerimg2
headerimg3
headerimg5
headerimg6
headerimg7
headerimg8
headerimg9

     9. Reciklažni maraton

     5. Mem. trka Franja Fratrić

     10. Plavi krug oko Ade

     1. Ulična trka Ečka

     Prvenstvo Srbije u krosu - kros RTS-a

     25. Dunavski polumaraton

     29. Novosadski maraton

     3. Svilajnački polumaraton

     5. Zrenjaninski polumaraton

     9. Kragujevački polumaraton

     Čačanski polumaraton

     6. Kruševački polumaraton

     4. Trka 1300 kaplara

     1. Vrbaška trka

     20. Prvenstvo Srbije za veterane

     Viminacijum polumaraton

     Mem. trka Pal Skenderović

     4. Subotički polumaraton

     Valjevski polumaraton

     39. Kanjiža running festival

     Pančevački maraton

     4. Bečejska desetka

     41. Somborski virt.polumaraton

     12. Novosadski noćni maraton

     12. Trka Prijateljstva Kula

     34. Beogradski maraton

     Ultra trail Tara Planina

     1. Zrenjaninski maraton

     Mem. trka Dragutin Tomašević

     Trka CARICA 2021 M.Stapar

     Srebrno jezero polumaraton

     Božična trka u Kuli

 

 

 

 DAMIR MARKOVIĆ

Trčanjem se rekrativno bavi od svoje 20 godine, a omiljeno mesto za trcanje mu je somborski hipodrom gde sam ili sa nekim od poznanika uživa u prirodi i svim koristima koje donosi trčanje. Inicijalna kapisla za korak dalje i uključivanje u takmičarski pogon bila je 2009. godina i jubilarni 30-ti Somborski maraton i razgovor sa starijim kolegama koji u nogama imaju mnogo trka. Posle prvog istrčanog polumaratona, slede nove trke u Kuli, Kanjiži, Bačkoj Topoli...Posle je sve što bi rekli ''istorijao''. Sledile su brojne trke, ali pre svega nova poznanstva i novi ljudišto je najveće bogatsvo u trčanju. Kako je po svojoj prirodi uvek od svega želeo nešto više ili mu se to tako samo događalo, sa prijeteljima iz Sombora inicira i 2010. godine osniva Atletesko rekreativni klub Somaraton, koji je konačno pod svoje okrilje okupio sve somborske dugoprugaše. Klub danas broji skoro 60 članova i jedan je od najmasovnih klubova koji nastupaju na trkama u našoj zemlji, ali i u inostranstvu. Ono na šta je ponosan jeste da je sa svojim kolegama, a pre svega prijateljima preuzeo organizovanje Somborskog polumaratona, jedne od najstarijih trka u Srbiji. Danas je to jedan od masovnijih, a ono na šta je posebno ponosan jedna od najomljenijih trka u Srbiji. Takođe uspešno organizuje i Ultramaraton Baja Sombor kao i Prvi Somborski maraton koji je održan 2013. godine. Svojim zalaganjem želi da širi pozitivni trkački ''duh'' da zajedno sa kolegama širi iz dana u dan trkačku zajednicu i da pomaže novim zaljubljenicima u trčanje da naprave svoje prve trkačke korake. Iako ponekad ovaj aktivizam izgleda kao borba za vetrenjačama, kao pravi maratonac nikad ne odustaje.

      Do leta 2013. godine istrčao je 3 maratona, preko 10 polumaratona, kao i preko 20 trka na drugim dužinama. Posebno je ponosan na činjenicu da je prvi Somborac koji je istrčao Ultramaraton Baja Sombor u dužini od 60 kilometara, a posebno što je istu trku i organizovao.
     Damir Marković je autor nekoliko tekstova na temu trčanja, a kako sam kaže, veliku zahvalnost za bavljenje maratonskim trkama, kao i na savetima o treninzima trkača duguje najviše svojim prijateljima - somborskim maratoncima, jer bez njih ništa ne bi bilo tako dobro.
     Rođen 9. aprila 1978. godine u Somboru u kojem i danas živi, na šta je ponosan. Oženjen je sa suprugom Sandrom sa kojom ima ćerku Lanu i Hanu. Osnovnu i srednju školu završio u Somboru. Školovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na kojem je diplomirao 2005., a magistrirao 2011. godine. Trenuto završava doktorsku disertaciju. 
 

>>> PROPOZICIJE SOMBORSKOG POLUMARATONA

>>> PRIJAVI SE

  35. Beogradski maraton

 

 

        Unos rezultata

        Plasman 2021. godina

        Plasman 2020. godina

        Plasman 2019. godina.

        10. Najbržih 2020. godina.

 

               

                 Klub 100 maratona