Somaratonac Arpad Šarkezi istrčao „Beogradski maraton“ u svom dvorištu.

Somborac Arpad Šarkezi trčanjem je počeo da se bavi 2003. godine i to u 53.godini života. Nakon nekoliko trka na 5 i 10 kilometara sledi prvi pretrčan polumaraton, a u 60. godini života i prvi maraton, najveći izazov za svakog trkača. A tome se dodaje i jedan ultramaraton, Osijek – Apatin od 52 kilometara.
Poslednjih nekoliko godina Arpad je kao deo ekipe „Somaraton“ redovno jedan od najstarijih učesnika na trkama širom Srbije.
Pitali smo Arpada zašto je da tako kažemo, kasno počeo da trči, šta ga je u to u 53 godini uvuklo u ovaj sport?
“Prvi put sam trčao 1991. godine i to trku 12. somborski maraton, od Ćelavog trga u Somboru do Bezdanske čarde 27 kilometara. Bez velike pripreme, ničim izazvan sam rešio da istrčim tu trku. Uspeo sam da je završim za 2 sata 46 minuta i 16 sekundi. Kad sam stigao u cilj, bio sam preumoran, sa puno grčeva, i mislio sam da trčanje nije za mene. Trčao sam samo kao totalni rekreativac i to kraće staze. Ali onda je došla 2003.godina, i uz nagovor drugara, nažalost sada pokojnoga Milorada Blažića otišao sam na trku od 13 km u Bačku Topolu. Na toj trci sam upoznao veliki broj ljudi i tada shvatio da je trčanje najbolji sport na svetu.“

Pitali smo ga da li ima podataka koliko je istrčao trka, polumaratona, maratona?

„Imam 110 istrčanih polumaratona do sada, kao i 13 maratona i jedan ultra maraton.“

Sad u vreme pandemije, izolacija, i prestanka svih sportskih takmičenja Arpad i dalje vredno trenira i trči u svom dvorištu i daje primer svim sportistima. Trka „Beogradski maraton“ je trebala da se održi 26.aprila ali je za sada odložena za oktobar mesec. Virus nije sprečio Arpada da u to vreme, kad već ne može ulicama našeg glavnog grada, u svom dvorištu istrči polumaratonsku trku. Zanimalo nas je kako je došao na ovu ideju da istrči 21 km u svom dvorištu i sve to snimi kao mali sportski klip?

„Ove 2020 godine imao sam u planu 3 polumaratona – Novi Sad, Osijek i Beograd. Kako nas je zadesilo ovo što nas je zadesilo i kad smo saznali da se trke odlažu napravio sam sebi plan da ja trčim u mom dvorištu. Napravio sam stazu u mom dvorištu, reklame, sat. Obezbedio snimatelja, dodelu nagrada i napravio pravu malu priču za koju sam pretpostavio da će se svideti mnogima. Glavni cilj je bio da podstaknem i druge da to urade i mislim da sam uspeo u tome.“

O Arpadu Šarkeziju bi mogli mnogo da pričamo. Recimo samo za kraj da je jedan je od osnivača Atletskog rekreativnog kluba „Somaraton“, koji je trenutno jedan od najorganizovanijih i najuspešnijih somborskih sportskih klubova. Uz to je osnivač prvog internet portala www.somaraton.org.rs namenjenog trkačima širom sveta, na kojem svi trkači dobijaju sve osnovne informacije o trčanju u našoj okolini, pregledavaju objave rezultata i mogu videti slike sa svojih maratona.